Tiedote

Kasvanut karhukanta lisää metsästysmahdollisuuksia

ke elok. 16 09:29:00 2017

Karhunmetsästyskausi alkaa sunnuntaina 20.8. Maa- ja metsätalousministeriö asetti tälle kaudelle 255 karhun kaatokiintiön, mikä on 72 eläintä suurempi kuin viime kaudella. Karhukannan kasvu tuo lisää metsästysmahdollisuuksia ja mahdollistaa kannan säätelyn.

Suomen riistakeskus on jakanut kiintiön poronhoitoalueen ja muun Suomen alueille. Kiintiöstä on annettu 170 poikkeuslupaa karhun kannanhoidolliseen metsästykseen poronhoitoalueen ulkopuolelle. Poronhoitoalueella voidaan metsästää alueellisella kiintiöllä 85 karhua. Lupia tuli lisää erityisesti Pohjois-Karjalaan sekä myös Etelä- ja Pohjois-Savon alueille.

Karhukanta kasvaa ja voi hyvin

Tuoreimman Luonnonvarakeskuksen kanta-arvion mukaan Suomen karhukanta on runsastunut edellisvuoteen verrattuna. Metsissä liikkuu arvion mukaan yli vuoden ikäisiä karhuja noin 1 700 sekä tämän vuoden pennut. Kasvua on tapahtunut erityisesti itäisessä Suomessa, minkä metsästäjät havainnoivat jo edellisenä vuonna.

Kannan kasvua säädellään metsästyksellä

Poikkeuslupia myönnettiin eniten tiheimmän kannan alueille. Itä-Suomessa huomioitiin myös karhujen vaikutus hirvikantaan. Kainuussa, Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla lupia kohdennettiin metsäpeura-alueille. Lupia myönnettiin myös mehiläispesävahinkoja silmällä pitäen. Ja poronhoitoalueella metsästyksellä pyritään vähentämään porotaloudelle aiheutuvia vahinkoja.

Karhu on arvostettu riistaeläin

Karhu on kautta aikain ollut arvostetuimpia riistaeläimiämme, ja kasvanut kanta tuo lisää kaivattuja metsästysmahdollisuuksia. Tänä päivänä karhua pyydetään yleensä pysäyttävien tai ajavien koirien avulla. Suosituinta on seuruemetsästys, mutta yksin koiran kanssa liikkuvia pyytäjiäkin on. Karhun houkuttelu ravinnon avulla on nykypäivänä kielletty. Metsästyksessä käytetään kivääriä, ja ampujan on suoritettava ampumakoe.

Karhusaaliista hyödynnetään erityisesti liha, talja, kallo ja uroksilla siitinluu. Karhulla voi olla trikiiniä, minkä vuoksi liha on aina tarkastettava ennen sen käyttöä.

Lisätietoja:
Ere Grenfors
Järjestöpäällikkö
p. 050 5698 916

Teemu Simenius
Järjestöpäällikkö
p. 050 331 5330