Tiedote

Metsästäjäliitto täyttää 24. huhtikuuta tasan 100 vuotta

pe 23. huhtikuuta 2021 10.00.00

Suomen Yleinen Metsästäjäliitto perustettiin tasan sata vuotta sitten Helsingin Seurahuoneella 24.4.1921. Uuden liiton keskeisin tavoite oli luoda järjestystä jahtimaille, edistää metsästyslakien kunnioitusta ja hyviä metsästystapoja sekä valistaa metsästäjiä riistanhoidon tärkeydestä. Metsästäjäliitto hoitaa yhä näitä samoja tehtäviä, joita varten se perustettiin sata vuotta sitten.

Metsästäjäliiton verkkosivuilla avautuu juhlapäivänä 24.4. sivusto, joka esittelee, miksi ja miten Metsästäjäliitto on kehittynyt nykyisen kaltaiseksi toimijaksi. Satavuotista historiaa käydään läpi vuosikymmen kerrallaan ja tekstiä täydennetään valokuvin, videoin ja ääninauhoin. Sivusto löytyy osoitteesta: https://metsastajaliitto.fi/100-vuotta/historia

Metsästäjäliiton virallinen historiikki ”Vuosisata metson siivillä” julkaistaan touko-kesäkuun vaihteessa. Kirjan on kirjoittanut filosofian tohtori, historiantutkija Tero Halonen. Kirja sukeltaa syvälle liiton tarinaan ja sen kautta avautuu näkymä suomalaisen metsästyksen ja eränkäynnin menneisyyteen. Kuvitettu, noin parisataa-sivuinen teos on tarkka kuvaus koko liiton historiasta. 

Metsästäjäliiton perustamiskokouksessa oli paikalla seitsemän yksityishenkilöä, joista Daniel Joh. Wadén nousi liiton ensimmäiseksi puheenjohtajaksi. Myös Suomen puhelintoiminnan isäksi kutsutun Wadénin vivahteikkaasta elämästä on tänä vuonna tekeillä kirja, jota kirjoittaa professori Martti Häikiö.

Suomalainen metsästäjä on osaava ja vastuullinen

Suomalaisten metsästäjien edunvalvojana Metsästäjäliitto edistää kestävää metsästystä ja metsästysseuratoimintaa sekä koulutamme osaavia ja vastuullisia metsästäjiä. Turvallisuusasiat ovat olleet yksi tärkeimmistä kehityskohteista jo vuosikymmeniä.

Metsästäjäliitto haluaa juhlavuotenaan nostaa esiin suomalaista metsästyskulttuuria ja metsästyksen merkitystä yhteiskunnassamme. Toimintamme palvelee yli 300 000 suomalaisen metsästäjän yhteistä elämäntapaa sekä muita yhteiskunnan tarpeita. Harrastus on yksi Suomen suosituimmista ja yhä edelleen joka viidennen alakoululaisen pojan toiveharrastus on metsästys. Myös naismetsästäjien määrä lisääntyy jatkuvasti.

Metsästysharrastus on tärkeää säilyttää luontaisena osana suomalaista yhteiskuntaa ja on perusteltua tukea metsästysseurojen toimintaedellytyksiä. Metsästys on olennaista mm. vieraspetojen ja muiden riistaeläinkantojen kurissapidossa ja kolareissa loukkaantuneiden eläinten jäljittämisessä. ”Muuttuvassa maailmassa on hyvä ymmärtää riistanhoidon ja metsästyksen monet hyvinvointivaikutukset ja metsästäjien arvokas työ suomalaisen luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseksi”, sanoo Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Jaakko Silpola.

Syksyllä juhlitaan koko Suomessa peijaisia!

Korona on vaikeuttanut juhlavuoden viettämistä, mutta 100-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetään syksyllä koko Suomen kattavat juhlapeijaiset. Peijaisia järjestetään pyhäinpäiväviikonloppuna 5.–7.11., jolloin Metsästäjäliiton piirit ja metsästysseurat järjestävät ympäri maata julkisia peijaistapahtumia, joissa tarjoillaan hirvi- tai peurakeittoa.

Ikiaikaisen eränkäynnin ja pyyntikulttuurin makuja voi maistella myös Metsästäjä-oluessa, joka on myynnissä jo nyt hyvin varustelluissa ruokakaupoissa kautta maan. Aromikas olut sopii erityisen hyvin maukkaiden riistaruokien kanssa ja siinä on rehtiä havun, sitruksen ja sammalen makua.

Tutustu juhlavuoteemme osoitteessa www.metsastajaliitto.fi/100vuotta ja tule kanssamme yhteiselle eräpolulle. Olemme koti kaikille metsästäjille, liity jäseneksi täällä: www.metsastajaliitto.fi/ /liity-jaseneksi

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Jaakko Silpola, puh.  050 406 4836, jaakko.silpola@metsastajaliitto.fi

Historiaan liittyvää kuvitusta voit pyytää Metsästäjäliiton viestinnästä
Eija Vallinheimo, puh. 050 530 3871, eija.vallinheimo@metsastajaliitto.fi